Tienertennis (12-16 jaar)

Ik wil graag starten met tennis

Ga op zoek naar de tennisclub in jou buurt. Via "zoek een club", vind je de gegevens van een club naar jouw interesse. Heb je nog verdere vragen, twijfel niet om via de gegevens van de club contact op te nemen.
 • Welk materiaal heb ik nodig?
  • Als je nieuwe sportschoenen aanschaft, vraag je best in je club met welke zool er mag gespeeld worden. Dit is belangrijk om de terreinen niet te beschadigen. Zo speel je op gravelbanen (de meest gekende ondergrond) met schoenzolen met "visgraat" motief.
  • Tennisballen  & tennisracket (in sommige clubs gratis materiaal ter beschikking).
   De meeste clubs zorgen voor de materialen die de spelers in het begin nodig hebben (ballen, rackets,...). Wanneer je materiaal aankoopt, is het belangrijk dat het aangepast is aan je speltype en niveau.
  • Op zoek naar tennismateriaal? Neem een kijkje op online tennisshop www.tennisdirect.be.
 • Kostprijs
  Tennis is niet de goedkoopste sport. Zeker niet als je uitsluitend maar geniet van enkel de (wekelijkse) training. Je bent evenwel lid van de club en van Tennis Vlaanderen waardoor je van allerlei clubactiviteiten en tornooien kan genieten. Bovendien kan je als lid gedurende het hele seizoen vrij reserveren met je tennisvrienden. Speel je meerdere keren, dan is tennis echt een sport waar je heel veel kan uithalen.

Recreatieve trainingsmomenten

 • Starten met tennis
  De meeste clubs organiseren lessen voor startende tieners: wekelijkse lessen, een verkorte cursus, een stage of kamp. Het aanbod vind je meestal terug via de website van de club. Informeren kan je ook via de clubmail: zoek een club < klik op de clubnaam.
   
 • Trainingen met de fun factor
  Trainingen voor tieners hebben ook een sterk sociale functie. Er wordt aandacht besteed aan de verbindende factor van tieners waarbij de funfactor een voorname rol speelt.

Break, het jeugdhuis van de tennissport

Break is een tennisterm, maar het staat voor zoveel meer. Zo staat "Let's have a break" ook voor ontspanning: elkaar ontmoeten op de tennisclub en samen relaxen. Tennis Vlaanderen organiseert jaarlijks opleidingsdagen voor tieners, trainers, betrokkenen,… over hoe je Break kan installeren in de club.
Intussen hebben heel wat clubs hun werking "tienerproof" gemaakt en genieten tieners volop van een relaxte tienersfeer in de club.

Wedstrijden op recreatief niveau

 • Jeugdinterclub
  U13, U15 en U17 Reeks 4 en Reeks 3 zijn recreatieve reeksen voor jongeren. Jongeren interclub, dat is samen plezier beleven in een sfeer van intense teamspirit. Vanaf 16 jaar sluiten jongeren aan bij de volwassen interclub.
   
 • Ethias Tour
  U15 en U13 Reeks 3 zijn recreatieve reeksen voor jongeren. Veel clubs organiseren competitie stages om als groep deel te nemen aan een Ethias Tour. Hoewel de naam competitie doet vermoeden dat het over een hoog niveau gaat, zijn de recreatieve reeksen toch sterk vertegenwoordigd. Je kan ook individueel inschrijven in de Ethias Tour van jouw club of een andere club. Je komt terecht in een tabel na loting. De wedstrijd wordt gepland door de wedstrijdleiding op basis van je opgegeven beschikbaarheid. Win je, dan ga je door in het tornooi. Lees hierover meer onder de rubriek speler < tornooien <15jaar < Ethias Tour.

Lidmaatschap bij Tennis Vlaanderen

Tieners die lid zijn van de tennisclub, worden door de tennisclub ook aangesloten bij Tennis Vlaanderen. Hierdoor geniet je van onderstaand:

 • je bent verzekerd voor sportongevallen (Ethias)
 • je kan als Tennis Vlaanderen-lid deelnemen aan initiatieven, activiteiten en officiële wedstrijden
 • je kan heel wat persoonlijke info (klassement, prestaties, tornooien,...) terugvinden op jouw spelersdashboard