Start to Tennis Kids oefenstof

In het kader van Start to Tennis Kids 2017-2020 stellen we jullie graag heel wat interessante én gratis oefenstofvideo's voor de verschillende kleuren ter beschikking. Per periode komen er nieuwe beelden ter beschikking.

Deze video's zijn een ideale inspiratiebron om van de lessen hét sportuurtje van de week te maken. Binnen de oefenstof komen enkele zaken regelmatig terug:

  • Gamification: tennis is een spel en kinderen moeten al spelend leren ontdekken via aangepaste en uitdagende oefeningen en/of spelvormen. Spelprincipes zoals "lukken", "lukken in beweging", "over & in", "heen & weer",  zorgen voor een bepaalde uitdaging.
  • 4F-methode: tijdens een tennisles moet "fun", "fit", "fijn" en "func" zijn. Fun staat voor de beleving die moet aanwezig zijn bij de spelers via de uitdagende en leuke oefenvormen. Fit staat voor een hoge activiteitsgraad waarbij kinderen voldoende bewegen (tennis blijft een sport). Fijn staat voor het coördinatief en technisch ontwikkelen om zo beter het spel te kunnen spelen. Func staat voor functioneel: de oefenvormen moeten gericht zijn om het tennisvaardigheden te ontwikkelen.
  • Balkwaliteit: om het spel te spelen is een bepaalde balkwaliteit noodzakelijk. De verschillende balcontroles die zorgen voor deze kwaliteit zijn: afstand, richting, hoogte, snelheid en spin.
  • Materiaal: functioneel en creatief materiaalgebruik is een essentieel onderdeel binnen de les. Zowel voor het uitlokken van het spel en de balkwaliteit als voor de succesbeleving (tellen van de gelukte pogingen).

Creatief en effectief omgaan met materiaal is een must voor de trainer.

Start to Tennis Kids is reeds 10 jaar een sterk product in de ondersteuning van de jeugdopleiding voor spelers tussen 3 en 12 jaar. De missie van het project is kinderen op een leuke en kwaliteitsvolle manier leren tennissen.

Intussen werken reeds meer dan 300 tennisclubs met dit project. Hiermee bereiken we meer dan 90% van onze jeugdleden onder 12 jaar. Ook is Start to Tennis Kids zeer sterk geïntegreerd binnen Sportkaderopleiding.

Via de "relaunch" 2017 - 2020 willen we Start to Tennis Kids opnieuw in de schijnwerpers zetten bij de verschillende actoren:

  • Clubs: de meerwaarde van Start to Tennis Kids binnen de clubwerking.
  • Trainers: de belangrijke rol van de trainer als begeleider van de spelers tijdens de les- en speelmomenten
  • Ouders: bewustwording van de werking in al zijn facetten
  • Spelers: op een leuke en kwaliteitsvolle manier leren (en blijven) tennissen

Het centrale woord van deze relaunch is "beleving". De tennisles moet het uurtje van de week worden waar onze tennissende kinderen naar toe leven. Voor het creëren van deze beleving richten we ons voornamelijk op de rol van de trainer.

Lees hier de factsheet 2017 - 2020.

Voorbeeldvideo oefenstof