Klassementen

Gaf jij ook het beste van jezelf de afgelopen maanden? Benieuwd naar meer info over de klassementen?

Twee berekeningen per jaar

De klassementen worden twee keer per jaar berekend. Een eerste berekening in mei/juni zorgt ervoor dat je in het zomerseizoen tornooien speelt volgens jouw niveau. In oktober volgt een tweede berekening.

Wanneer krijg je je nieuw klassement?

Op maandag 16 mei starten we de klassementsberekening op. We nemen daarvoor de resultaten van afgelopen 12 maanden (van week 20 - 2021 tot en met week 19 - 2022). Zowel het enkelklassement als het dubbelklassement wordt berekend. In die week van 16 mei worden deze nieuwe klassementen gepubliceerd.

Vanaf wanneer speel je met je nieuw klassement?

Alle tornooien tot week 23 (finaleweekend = zaterdag 11 en zondag 12 juni) worden gespeeld met de oude klassementen. Voor deze tornooien kan je 4 weken vooraf inschrijven.
Alle tornooien vanaf week 24 (finaleweekend = zaterdag 18 en zondag 19 juni) worden gespeeld met de nieuwe klassementen. Opgelet: je kan pas inschrijven voor deze tornooien van zodra de nieuwe klassementen gepubliceerd zijn. Voor de tornooien van week 24 en 25 heb je dus minder tijd om in te schrijven. Bekijk alvast de kalender met de tornooien van week 24 en 25 en noteer 19 mei in je agenda!

Telt het nieuwe klassement vanaf midden juni ook in de Tennis Interclub?

Je nieuwe klassement is niet van toepassing in de voorjaarsinterclub. Speel je dus nog interclubwedstrijden na 15 mei (zowel in de poulefase als eindronde), dan speel je die wedstrijden met je oude enkelklassement. De Tennis Team Cup (de vroegere najaarsinterclub) wordt wel gespeeld met de nieuwe klassementen.

Wat is de impact op de Tennis Tour en Ethias Tennis Tour Junior rankings?

Met je nieuwe klassement speel je in de tornooien vanaf week 24 in de reeks overeenkomstig je nieuwe klassement.

 • In de Tennis Tour worden de rankings per reeks opgemaakt. Indien je door je nieuwe klassement van reeks verandert, dan worden eventueel behaalde Tennis Tour rankingpunten van afgelopen winter en voorjaar niet overgezet naar je nieuwe reeks. Spelers die door hun nieuwe klassement niet meer toegelaten worden tot een bepaalde reeks, kunnen voor die reeks ook niet meer geselecteerd worden voor de gewestelijke Masters op het einde van het seizoen.
 • In de Ethias Tennis Tour Junior worden de rankings per leeftijd opgemaakt. Als je door je nieuwe klassement van reeks verandert, dan speel je verder in die nieuwe reeks, en behou je wel alle rankingpunten die je al had. Zowel voor Reeks 3, 2 als 1 zijn puntenschalen bepaald om de ranking op te maken  (meer info in het reglement Art 9).

Niet akkoord met je nieuw klassement?

Klacht indienen tegen je klassement kan enkel omwille van materiële fouten (bv. ontbrekende of foutieve uitslagen) en dit uiterlijk 29 mei '22 via dit formulier.

Update 28/01/2022

Afgelopen winter werd er reeds volop competitie gespeeld. Zoals het er nu naar uitziet, kondigt ook het voorjaar zich veelbelovend aan en kunnen we de klassementsberekening in juni voor het eerst uitvoeren zoals voorzien. Dit betekent dat we de klassementen berekenen op basis van de beste 6 resultaten in de voorbije 12 maanden.

Mocht de totale competitiegroep toch beduidend kleiner uitvallen dan voorzien en een negatieve invloed hebben op je klassement, dan vergelijken we zoals bij de vorige klassementsberekening (oktober '21) jouw behaalde punten met die van de actieve spelers van vorig jaar via de Z-score. De Z-score is een statistische term om 2 groepen van getallen te standaardiseren en zo met elkaar te kunnen vergelijken. Op die manier kunnen we jouw klassement correct berekenen (met toepassing van de voorziene percentages) zonder de negatieve invloed van de eventuele kleinere competitiegroep.

Na de hervorming van de enkelklassementsberekening staat ook een hervorming van de dubbelklassementsberekening op het programma. Een hervorming kost echter tijd om te programmeren en te testen. Een implementatie van een nieuwe dubbelklassementsberekening zal nog niet voorzien worden in 2022.

Om toch tegemoet te komen aan de dringendste noden, is wel beslist om een aantal parameters te wijzigen in de huidige berekeningswijze en deze aangepaste berekening ook al in juni '22 (samen met de voorziene enkelklassementsberekening) te laten doorgaan:

Concreet:
 • De bestaande berekening wordt uitgevoerd op spelers die minstens 4 dubbelwedstrijden (ipv 8) in tornooien gespeeld hebben tijdens de afgelopen 12 maand. Bij spelers waarvan hun dubbelklassement hoger was dan hun enkelklassement en die na berekening niet zouden dalen, wordt ook de winstratio berekend (verhouding gewonnen dubbelmatchen t.o.v. totaal gespeelde dubbelmatchen). Als die winstratio lager is dan 35%, dan daalt de speler toch een klassement in dubbel (opgelet: het nieuwe dubbelklassement kan daarbij nooit lager zijn dan het enkelklassement en bovendien kan je nooit lager dan 5 punten dalen)
  Dat betekent dus:
  • Wie door de berekening stijgt, gaat stijgen en daar wordt de 35%-regel niet meer op toegepast.
  • Wie door de berekening gelijk blijft, kan mogelijks toch nog dalen indien de winstratio lager is dan 35%.
  • Wie door de berekening daalt, daalt 1 klassement en daar wordt de 35%-regel niet meer op toegepast. Je kan nooit meer dan 1 klassement dalen.
Spelers met minder dan 4 dubbelwedstrijden (ipv 8) worden als inactief beschouwd en behouden hun dubbelwaarde. Spelers die gedurende 18 maanden inactief zijn, dalen een klassement. De regel ivm dalen omwille van inactiviteit is hiermee analoog aan de enkelklassementsberekening en wordt toegepast met terugwerkende kracht vanaf oktober 2020.

Klassementsberekening: hoe zit dat in elkaar?

Iedereen die minstens 2 enkelmatchen (in tornooien of interclub) speelt in de 12 maanden voorafgaand aan de berekening komt in aanmerking.

Speelde je de afgelopen 12 maanden niet (0 of 1 match), dan behou je je klassement. Speelde je de afgelopen 18 maanden niet, dan daal je 1 klassement, zoals het reglement bepaalt.

Je krijgt je klassement o.b.v. je plaats in de piramide. Zowel bij deelname aan enkeltornooien als interclub kan je punten verdienen. Je puntentotaal bepaalt je plaats in de piramide en dus je klassement.
 1. Per speler wordt 1 gecombineerd totaal berekend op basis van de 6 beste resultaten gedurende de voorgaande 12 maanden. Dat totaal bepaalt je plaats in de piramide en dus je klassement.
 2. Hoe worden de 6 beste resultaten geselecteerd?
 • Speel je interclub?
  • Bij winst in je enkelwedstrijd krijg je punten volgens het niveau van je tegenstander (Bekijk de puntenschaal interclub).
  • De 3 beste enkeluitslagen (onafhankelijk van de leeftijdscategorie of afdeling) worden samengeteld en gedeeld door 3.  Heb je maar 2 enkelwedstrijden gewonnen, dan nemen we 80% van de som en delen we dit getal door 2. Heb je 1 enkelwedstrijd gewonnen, dan nemen we 60% van dit resultaat. Het eindresultaat telt voor 1 resultaat.
 • Speel je tornooien?
  • Per tornooireeks wordt een resultaat berekend.
  • Je krijgt punten volgens de ronde die je behaalt in de tabel. Het aantal punten volgens ronde is afhankelijk van je leeftijdscategorie, de reeks waarin je speelt en het aantal inschrijvingen in jouw reeks. Bij het aantal inschrijvingen krijg je tussen 30% (bij max. 4 inschrijvingen) en 110% (vanaf 33 inschrijvingen) van de punten.
  • Daarnaast krijg je ook bonuspunten (nl. de waardepunten van je tegenstander waarvan je won) per gewonnen match en krijg je steeds 2 punten per gespeelde enkelmatch. De winnaar van de tabel krijgt dus de meeste punten (vergelijkbaar met de ATP- of WTA-ranking).
  • De punten bij U9 tellen voor 40%, bij U10 voor 50% en bij U11 voor 65%.
  • Er worden geen minpunten gegeven.
  • Verlies je je eerste match (ook al ben je reekshoofd in de hoofdtabel), dan ontvang je geen punten en telt de reeks niet mee voor het bepalen van je aantal resultaten.
 1. Hoe wordt je plaats in de piramide bepaald o.b.v. je resultaten?
 • Heb je 6 resultaten of meer?
  • De 6 hoogste resultaten worden weerhouden.
  • Speel je naast tornooien ook interclub en is je interclubresultaat hoger dan je 6de beste tornooiresultaat? Dan wordt dit meegenomen in de berekening bij de 6 beste resultaten.
  • Heb je geen interclub gespeeld of is je interclubresultaat lager dan je 6 beste tornooiresultaten? Dan worden enkel je 6 beste tornooiresultaten meegenomen in de berekening.
  • De som van deze 6 beste resultaten (dus 5 tornooireeksen + interclub ofwel 6 tornooireeksen) wordt gedeeld door 6. Dit is het finale puntentotaal die je plaats in de piramide bepaalt.
 • Heb je minder dan 6 resultaten? Dan worden je resultaten in verhouding genomen tot je aantal resultaten:
  • 1 resultaat: 80% van het totaal.
  • 2 resultaten: 84% van het totaal gedeeld door 2.
  • 3 resultaten: 88% van het totaal gedeeld door 3.
  • 4 resultaten: 92% van het totaal gedeeld door 4.
  • 5 resultaten: 96% van het totaal gedeeld door 5.
  • 6 resultaten of meer: de beste 6 resultaten gedeeld door 6.
Op basis van bovenstaand cijfer worden alle spelers gerangschikt van hoog naar laag. Vanaf 14 jaar speel je mee in de volwassen piramide. Voor jongere spelers zijn er 3 aparte piramides U9 (gemengd), U11 en U13, elk met hun eigen klassement (9.1, 9.2, 9.3, ...).
Volgens vooraf bepaalde percentages wordt dan je klassement toegekend.
Hoe hoger je plaats op de ranglijst, hoe hoger je klassement zal zijn.
Spelers U9 en U11 die ook in een hogere leeftijdscategorie spelen krijgen een correctie van 2 klassementen lager in de nieuwe leeftijdscategorie. Bijvoorbeeld: Spelers met klassement 9.1 en 9.2 worden (voor het huidige seizoen) respectievelijk 11.3 en 11.4 geklasseerd om in de leeftijdscategorie hoger te kunnen spelen, 11.1 en 11.2 worden respectievelijk 13.3 en 13.4. De U13-spelers daarentegen krijgen een volwassen klassement toegekend op basis van hun behaalde punten (we kijken waar je met deze punten terecht komt in de piramide van de volwassenen).