Aspirant-Initiator

Schrijf je in!

De inschrijvingen voor de cursus Aspirant-Initiator staan online!

Schrijf je in via je spelersdashboard ('Word trainer of official') of via deze rechtstreekse link.

Bij vragen gelieve contact op te nemen met trainers@tennisvlaanderen.be

Infotheek Aspirant-Initiator

Volg onze Trainersgroep op Facebook!

 
 

Didier Boux als Gamechanger

Wim Fissette als internationaal topcoach en échte Gamechanger

Nele Vandael als gamechanger voor Start to Tennis Kids

Word Aspirant-Initiator

De cursus Aspirant-Initiator is een eerste opstap naar een mooie trainerscarrière. Met dit diploma ben je in staat een KidsTennis trainer bij te staan om kinderen van het niveau Blauw en Rood te begeleiden in hun eerste stappen op het tennisterrein.

Tijdens de cursus leer je diverse aspecten van het spel. De focus ligt op technieken en organisatievormen op KidsTennis niveau Blauw en Rood.

De cursus Aspirant-Initiator staat open voor spelers vanaf 15 jaar. Dit niveau is niet verplicht te volgen in functie van hogere opleidingsniveaus, maar wel aan te raden voor wie al op jonge leeftijd een trainerscarrière ambieert. Tijdens de cursus Aspirant-Initiator krijg je de kans om de toelatingsproef voor initiator reeds af te leggen!

Opgelet: Omwille van de coronapandemie werden heel wat cursussen aspirant-initiator geannuleerd. Deze cursussen zullen opnieuw ingepland worden vanaf we een nieuwe startdatum kunnen voor het organiseren van trainerscursussen. Deze opleidingen zullen dus extra in de kalender ingevoegd worden bovenop de reeds ingeplande opleidingen.

Toelating 
 • Minimum 15 jaar worden in het jaar dat het examen plaatsvindt (=datum 2e cursusdag). 
 • Er is geen formele toelatingsproef voor dit opleidingsniveau; de algemene richtlijn om voor deze cursus te kunnen slagen is dat je in staat bent om een constante en gecontroleerde balwisseling met demonstratieve waarde te spelen op het niveau van KidsTennis Rood. 
Inschrijven

Je deelname aan de cursus Aspirant-Initiator is pas definitief na inschrijving via de website én betaling van het cursusgeld.

Inschrijven kan via deze link.

Betaling

De kostprijs bedraagt 80 EUR, te betalen bij online inschrijving.

Bij annulatie tot en met 3 dagen voor de cursus kan het cursusbedrag:

 • teruggestort worden mits afhouding van een administratieve kost van 10 EUR; of
 • verplaatst worden naar een andere cursus

Bij annulatie binnen de 2 dagen voor aanvang van de cursus of ongewettigde afwezigheid wordt het volledige cursusbedrag noch teruggestort, noch verplaatst naar een volgende cursuslocatie.

Praktische info

De cursus is gespreid over 2 dagen; aan het einde van de tweede lesdag wordt er een theoretisch en een praktisch examen afgenomen. Elke deelnemer dient de volledige cursus te volgen om te kunnen deelnemen aan het examen.

De cursus vindt telkens plaats van 9u tot 18u..

Details i.v.m. de cursuslocatie vind je terug via de website van Tennis Vlaanderen: https://www.tennisvlaanderen.be/zoek-een-club   

Via de infotheek vind je een document met alle praktische afspraken i.v.m. de opleiding.
Raadpleeg dit document voorafgaand aan de cursus.

Examen en resultaten

Binnen de maand na het examen ontvang je een email met de uitslag van het theoretisch en praktisch examen.

Om te slagen voor het theoretisch examen dien je minstens 20 van de 30 meerkeuzevragen juist te beantwoorden (geen giscorrectie)

Voor het praktijkexamen kan je slagen op twee niveaus: 

 • Niveau aspirant-initiator: voldoende om het attest Aspirant-Initiator te behalen.
 • Niveau initiator: voldoende om het attest Aspirant-Initiator te behalen + geslaagd voor toelatingsproef initiator ('persoonlijke techniek'). 
Ben je niet geslaagd? Dan kan je via deze link inschrijven voor een herkansing op een datum en locatie naar keuze.

 

Bekijk de data van de opleidingen met het aantal beschikbare plaatsen via volgende link en schrijf meteen in!

Kalender en inschrijven.

De stage Aspirant-Initiator bestaat uit het assisteren bij 2 Tennis Fundays Tornooien OF op een activiteit van Tennis Vlaanderen. De stage dient binnen de 6 maanden na het examen (datum 2de cursusdag) afgerond te worden.

 • Tennis Fundays: assisteer bij 2 tornooien (kleur Rood) op verschillende clubs (2 verschillende tornooien, niet in je eigen club).
  • Check de kalender van de Tennis Fundays en neem als cursist zelf contact op met de clubs waar je wil assisteren om je stage vast te leggen. Als je op de ‘i' naast de tornooi-info klikt, krijg je een overzicht van alle tornooidetails en contactgegevens van de club. 
  • Neem het stagedocument mee en laat dit invullen door de verantwoordelijke (zie infotheek).
  • Na afronding van je stage bezorg je beide documenten aan Tennis Vlaanderen via e-mail (trainers@tennisvlaanderen.be) of per post (Trainers Tennis Vlaanderen; Louizapoortgalerij 203 B3; 1050 Brussel).
 • Activiteit van Tennis Vlaanderen:
  • Als stage assisteren op de regionale Kids Festivals (september). Inschrijven hiervoor kan via deze link. De evaluatie gebeurt op de activiteit en bij slagen wordt dit automatisch geregistreerd. 
 • Alternatieve stage-opdracht tijdens corona
  • In dit bestand vind je een alternatieve stage-opdracht die kan uitgevoerd worden in tijden van corona wegens de vele afgelastingen van de Fundays.